Monday, 21 January 2013

Tutorial 3:Meletakkan Button Share Facebook

baru je tadi aku buat tutorial cara untuk letak button like fb. selang beberapa jam, tangan ni gatal sangat pula nak taip tuto lagi.. hehehe.. kesukaan sangat dah buat tutorial blog..
apapun, tutorial ni khusus bagi mereka2 yang tidak tahu cara untuk letak button share fb dalam blog dan sesuai juga untuk di ikut oleh mereka2 yang baru memasuki dunia blog.. :) bagi mereka yang dah jaguh sangat tentang edit2 blog ni, harap korang pun bagi tunjuk ajar juga ya.. aku ni pun baru jugak dalam dunia blog, tapi dah mahir sikit bermain html.. huhuhu..

btw, if korang nak sangat letak button share dalam blog korang, jom ikut step ni.. senang sangat tau..
1.dashboard --> template --> pilih edit HTML --> tick Expand Widgets template

2.tekan CTRL+F dengan serentak dan cari kod di bawah ini:
<div class='post-body entry-content'> 
ataupun kod yang ini:

data:post.body 

3.dah jumpa?? bagus!! skg, copy kod yang ini pula.. tekan CTRL+C dengan serentak okey!

<div style='float:right;padding:4px;'><a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow'type='button_count'/>
<script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share'type='text/javascript'/</div>

4.pastekan di antara kedua-dua kod yang aku suruh korang cari tadi tue..

(klik gambar untuk nampak lebih jelas)

seperti dalam gambar.. yang warna hitam kod yang aku suruh korang cari tadi kan?? terus, yang warna merah pula kod yang aku suruh korang copy and pastekan di antara kedua-dua kod tersebut.. (><) <-- simbol ini ada nampak dalam gambar tue?? yang dekat kotak hitam tue?? (.body/><div) hah!! yang ini lah.. faham tak?? if tak faham juga, pandai2 korang la.. pening dah kepala ni nak ajar korang sampai faham!! hehehe.. (jahatkan??) abaikan...

5.dah siap!! ehhh!! jangan save dulu.. PRIVIEW dulu, if xda error terus save ok..

Selamat mencuba, good luck!!! ^^v

kredit by Lyssa faizureen.. Selamat malam..

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...