Sunday, 20 January 2013

Tutorial 2:Meletakkan Button Like Facebook

Salam Ukhuwahfillah semuanya.. Amacam hari ini?? Okey ke?? if korang ada masalah, pergilah solat.. mengadu lah kepada Allah S.W.T. kerana bila kita luahkan semua masalah kita kepada-Nya, hati kita akan betul2 rasa lapang.. apa lagi bila korang membaca al-Quran, insyaAllah.. pasti korang akan rasa yang diri korang dekat dengan Allah.. :)

apa pun, hari ini aku sempat lagi buat tutorial sebelum balik semporna lusa ni.. Minggu ini kan kita akan menyambut Maulidur Rasul, so kelas untuk hari khamis ni di tutup.. hari jumaat baru ada jadual.. :)
Tutorial hari ini mybe dah ramai yang tau kan?? mybe jugak da ada kat blog korang.. tapi, aku tetap nak buat tutorial ni.. mana la tau, ada yang baru buka akaun blog and tak tau cara nak edit2 blog seperti meletakkan button like fb kat blog.. :) hope tuto ni dapat membantu korang erk.. so, jom ikut step ni..


1.pergi ke dashboard-->pilih template-->edit html-->Tick kotak Expand Widgets Template

2.tekan CTRL+F dan cari kod ni: 
data:post.body

3.if dah jumpa, korang copy kod kat bawah ni and pastekan kat BAWAH kod yang korang cari tadi tue,

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/>
seperti dalam gambar di bawah ni. :-

(klik gambar untuk kelihatan lebih jelas)

yang warna merah kod yang aku suruh korang cari kan?? terus yang warna biru tue kod yang aku suruh korang copy and paste kat bawah kod warna merah.. ada faham??

4.preview dulu sama ada menjadi atau tidak.. kalau tak ada error, bererti menjadi la tue.. just scroll ke bawah and lihat di bawah post korang if button like fb da ada or tak.. then, save je la.. :)

-->yeye!!!, tak sia2 juga kan usaha korang.. huh!! penat jugak ya buat tuto ni.. but, its ok.. semuanya untuk korang jugak.. tak baik kedekut ilmu.. kan3.. ^^v

*PERINGATAN: kalau nak Copy kod dalam tuto ini, kena tekan CTRL+C dengan serentak!!

(Jangan lupa tinggalkan komen korang jika ada apa-apa yang korang tak faham okey!! jangan segan silu untuk bertanya.. "Malu bertanya sesat jalan tau")

daaaaaaa...... (kredit by Lyssa Faizureen)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...